Auberge Caussols äntligen väckt efter lång dvala


Kommunen Caussols ligger, enklast uttryckt, på en högplatå mellan Grasse och Gordon som man når med bil från båda orter.

Vi åkte ofta dit vår sommar och höst av flera anledningar; Där fanns ett välfyllt stall med hästar i olika storlekar och varierade temperament, stallägaren med en cig i mungipan, iklädd boots, rödrutig skjorta, jeans, som klippt ur en Marlbororeklam och självklart för det gemytliga världshuset på andra sidan vägen. Kanske fanns det ridhjälmar att låna, men något krav på ridvana utöver förmågan att sätta sig i sadeln var det inte tal om. Med Marlboromannen i täten satte vi av i full galopp över vidderna, minst lika vilda som hästarna, smittade av deras frihetskänsla i den storslagna naturen.

Gott minne av hjälmfri ridning i Caussols. Nu är ridhuset tyvärr stängt.

Men visst hände det att glädjeruset gick överstyr, som när hästen tätt framför min i skritt rätt och slätt la sig på sidan med ryttarinnans ben under. Det kan ha varit mitt fel som inte höll in den nyfikna kusen på rätt avstånd, men lunchen hägrade för alla, att ge upp var det inte en tanke på. Vi placerade den illa tilltygade ryttarinnan med benet i högläge och ett isigt glas på Auberge Causolls innan vi sadlade av hästarna och slog oss ner tillsammans vid lunchbordet under träden i den intilliggande trädgården. Sjukhusbesöket fick vänta. Om det är en helt annan story. Utflykterna till Caussols var oförglömliga upplevelser.

Det gamla värdshuset med ett eller två rum på övervåningen slog oväntat och till stor besvikelse igen för ett antal år sedan men nu har det efter en total facelift återuppstått. Borta är den familjära atmosfären med hemkärnat smör i spånkorgar, paté fait Maison och cornichons framdukat på långborden.

Ytan där den lilla affären (med utbud för en vandring i trakten) tidigare låg är nu en chic, rustikt inredd, del av restaurangen men den öppna spisen finns kvar, nu öppnad åt två håll. Restaurangen rymmer bort emot hundra sittplatser, men indelningen i avskilda rum ger ändå en känsla av den ursprungliga intima atmosfären. Vi anlände sen lunchtid en torsdag och kunde välja bord, men för besök under helgen rekommenderas att boka i förväg.

Menyn strax under 30 € eller dagens lunch för halva priset är båda prisvärda. Allt vällagat och raffinerat presenterat. Garanterat lämnar ingen Auberge Causolls hungrig och lika sannolikt med nästa besök i åtanke.

För dig som vill veta mer om Causolls https://www.provence7.com/portails/villes-et-villages/communes-a-visiter/caussols-a-visiter-06/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *