Fruit confit smaksättare till allt från förrätt till dessert


I hörnet där Place Nationale mynnar ut i rue Sade som löper upp mot Antibes marknad ligger Lilamand confiseur (konditor). Men ingen konditor i vanlig mening. I butiken saluförs frukter av alla de slag som konserverats enligt en metod med anor långt tillbaka i tiden. Pierre Lilamand är den femte generationen som för traditionen vidare från 1866 då Marius Lilamand, som var konditor, grundlade tillverkningen i Saint-Remy de Provence i departementet Bouches-du-Rhône.

De handplockade frukterna, merendels från Provence, genomgår en procedur i flera etapper. Fruit confit, saknar den slutliga sockerglasyren och används mest i bakverk bland annat som dekor på den traditionella gâteau des rois (kungakakan) som säljs i början av januari, medan de glaserade frukterna serveras i små bitar som dessert till exempel i den traditionella julefterrätten som omfattar inte mindre än tretton olika sorter. Sötman kommer från fruktsockret och rörsocker, inget raffinerat socker används, men tidigare användes honung, berättar Lionel som förestår butiken i Antibes.

Det var först när rörsockret från Kina introducerades i Europa som den nuvarande konserveringsmetoden utvecklades. Avignon var en rik trakt där de som kunde unnade sig fruit confit, men i och med det jämförelsevis billigare rörsockret infördes utökades konsumentkretsen och därmed efterfrågan, berättar han vidare.

Fruktsaften kan med fördel användas som bas i en vinaigrette, i bakverk eller varför inte en Mojito med smak av grapefrukt, alternativt en alkoholfri cocktail blandad med ingefärssaft.

Men fruit confit är också intressant smaksättare i matlagning, som pigment confit i helstekt lammstek. Det är bara att botanisera i butikens varierande utbud. Jag har fastnat för glaserad ingefära på ostbrickan…MIAM!

Fråga efter boken Lilamand Confiseur 150 år, intressant läsning om konserveringsmetodens historia fram till idag och med flera läckra recept.

https://www.confiserie-lilamand.com/fr/


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 tankar om “Fruit confit smaksättare till allt från förrätt till dessert