Handtag famntag klapp eller kyss?


Ja frågan är hur man hälsar i Frankrike. Först måste du säga Bonjour, konstaterade en norsk vän när frågan kom på tal. Hur artigt du än beställer en kaffe, undrar var du kan finna en vara i snabbköpet eller frågar efter vägen utan att först säga Bonjour har du halkat ner på stegen i fransmannens ögon. Det fick jag tidigt erfara och har lärt av misstagen.

Med hälsningsritualer är jag fortfarande efter tretton år i landet osäker.I Sverige som i övriga Norden hälsar vi inledningsvis artigt i hand och ser den du hälsar på i ögonen, höger hand om den finns. Åtminstone som jag lärt mig. Det gäller i Frankrike också. På banken till exempel hälsar jag efter åtskilliga år fortfarande i hand med min kontaktperson såväl i Sverige som här. Men när det gäller mindre strikta möten skiljer sig länderna åt.

Här kan första kindkysshälsningen komma oväntat snabbt som när jag träffade min nuvarande hyresvärdinna. ”On faire la bise”, sa hon redan första gången vi träffades med gemensamma vänner. En glad, varm och rolig kvinna född i Italien men frankofierad så till den grad att hon till ( egen sorg) förlorat sitt tungspets R.

Uppriktigt vet jag inte riktigt när en handslag övergår till kram i Sverige, men bland mina vänner är det mer naturligt än att ta i hand. Att notera vid senaste besöket Sverige är att kramen i vissa kretsar ersatts med franska kindkyssar. Oavsett var förblir frågan vilken sida på kinden man börjar när högerhandsregeln är satt ur spel? Det verkar som inte ens fransmännen själva vet.

Frågan obesvarad efter alla dessa år tog jag upp den hos min på alla plan trovärdiga frisör Agate.

” Jag vet egentligen inte, men jag börjar nog med att vända höger sida till, man får se på den man möter. Fast jag är från norra Frankrike och där pussas vi tre gånger, fyra om vi inte setts på länge”, skrattar hon.

Det finns såvitt jag vet inte någon strikt regel om höger eller vänster sida först vilket kan förklara svaret från en nära vän när vi bott här några år. Hans minne var att diffust famla från ena sidan till den andra för att hamna på mitten. Ganska snart förstod jag vem han var.

Agat fortsätter: ”Här kindkysshälsas män emellan allt oftare, det förekommer inte alls där jag kommer ifrån. Där pussar män förstås barn och barnbarn inom familjen, men där ser de sig nog mera som män, ” hahaha

Antalet kindpussar skiljer sig åt mellan olika delar av landet från två till fyra. I skatteparadiset Luxembourg kostar de till och med på sig fem! Det har de säkert tid och råd med. Frågan kvarstår, vilket sida, knappast vänster om jag får tippa.

En viktig sak till: Kindkyss eller puss om man så vill är som en handkyss. Den ska knappt nudda, mer ändå vara en flyktig nära gest. Såklart!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *