Esstra – extra ordinär ekobutik och bistro i Nice


Igår tog jag tåget till Nice nyfiken på nyöppnade Esstra, butik och bistro med ekologiska förtecken. Här har varenda vara in i minsta detalj granskats med lupp och smaktestats innan de passerat dörrarna intygar de nöjda innehavarna Alexandra och Mathieu. Samtliga produkter som säljs och serveras är garanterat ekologiskt framställda.
” Vi ägnade helger under ett helt år åt att besöka lokala odlare i Paca-regionen för att se hur de brukade jorden och att smaka på produkterna innan vi bestämde oss för leverantörer”, förklarar Alexandra och visar runt i smakfullt inredda lokaler där genomgående hänsyn tagits till miljön.

Allt från ekovänliga glödlampor (och naturligtvis grön el), servetter till träslag i inredningen och återanvända stolar från Mathieus mormors damfrisering.
” Och se här, vi källsorterar något som jag tror att vi är ganska ensamma om ”, fortsätter Alexandra och visar stolt utrymmet i köket.
Alexandra har svenska föräldrar, men uppväxt i Spanien och Frankrike växlar hon obehindrat mellan tre språk. Hennes intresse för ädelstenar ledde till att hon utbildade sig till gemmolog med drömmen om en egen butik. Mötet med Mathieu, vid tillfället sjuksköterska inom brandförsvaret, blev avgörande om än i en annan bransch.

Utsökt förrätt eller som apéro till ett glas rött – pissaladière och panisses på Mathieus vis. Glas och tallrikar tillverkade i Frankrike, bestick från skolbespisningen känner alla som gått i fransk skola igen.

Stolar från Mathieus mormors damsalong klädda i matchande färg till den gröna fondväggen passar väl in i den estetiskt inredda bistron.

Hans dröm var att på heltid få ägna sig åt ett hängivet intresse för matlagning och med siktet inställt på att förverkliga sina visioner  började de tillsammans planera för framtiden. För Mathieus del innebar det kockutbildning i Paris och diplome från självaste Alain Ducasse, Alexandra gick samtidigt en servitörsutbildning i Marseille i regi av välrennomerade Thierry Marx. Resan hade börjat.
Mathieu är fortfarande sjuksköterska i brandförsvarets frivilligkår men ägnar mest tid åt att husera i köket med att laga traditionella rätter à la niçoise, varav fårtestiklar är en uppskattad specialitet. Alexandra tar hand om gästerna i bistron och sköter butiken.

Bland ekoprodukterna finns också en imponerande samling närproducerat öl och vin.
” Vi har bara öl som i alla led är producerat med ingredienser från trakten och från bönder som framställer vin utan kemiska tillsatser ”, förklarar Alexandra och låter mig prova ett glas rött från Chateau Guilhem Tournier https://www.chateauguilhemtournier.com/ som passar utmärkt till Mathieus delikata pissaladière och panisses gjorda på kikärtor.
Esstra är öppet tisdag- lördag 10-19. Apéro ( charkuterier, ostbricka eller kockens överraskning till exempel ostron) torsdag och fredag mellan 19-22.

Esstra
22 rue Maréchal Foch

För mer info:
https://www.facebook.com/esstranice/
https://www.esstra.bio/ambiance/


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 tankar om “Esstra – extra ordinär ekobutik och bistro i Nice