Sverige – Frankrike med ljus i bagaget


Minns en nyår i Frankrike då jag var bjuden till en fransk familj. Bordet dignade av ostron och skaldjur, kylda champagneflaskor spretade som bowlingklot på sniskan i en megastor ishink, värdparet och gästerna glittrade ihop. Så långt perfekt riggat för en festlig nyårsafton.

Om det inte vore för de stämningsaboterade skarpa lysrören i taket. En fest utan stearinljus eller dämpad belysning är för mig som att dansa utan musik. Det funkar men haltar betänkligt.
Det påstås att svenskar är världsledande konsumenter av stearinljus, något som är löjligt att ens ifrågasätta. Visserligen har värmeljuset gjort entré även på franska marknaden där de finns att köpa i parti och minut, men de klassiska stearinljusen får man leta efter. Till och med på IKEA. Jo jag hittade till slut ett paket i Toulon, hälften så stort som varuhusen i Sverige kryllar av, längst ner på en hylla.

I lägenheten jag bor i finns inga uttag för taklampor och därför heller inga lysrör. Gudbevars. Några dimrar finns naturligtvis inte heller. Förstå min glädje när yngsta dotterns sambo vid senaste sverigebesöket förärade mig ett genialt dimmerkit. Visserligen för lampor avsedda för bred sockel när samtliga här är smala.

Förberedde mig ( helt i onödan ) på att byta ut dem när mannen i Antibes fantastiska diversehandel föreslog en adapter som man skruvar på den smala sockeln och genialt förvandlar den till en bred.

 

 

 

 

 

 

Nu kan jag inte bara skruva upp ljuset till lässtyrka med en enkel handrörelse på mobilappan utan också lika lätt ratta in vilken färgnyans jag önskar. Kopplade Philips Hue ( liten vit dosa i snygg design!) till det trådlösa nätverket i Malmö och laddade ner appen. När jag kom hit satte jag bara in sladden i mitt nätverk och vips kunde jag leka med en gigantisk färgpalett och varierande ljusstyrka.

    För mer info https://www.philips.se/c-m-li/hue


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Sverige – Frankrike med ljus i bagaget

  • zvodretiluret

    You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!