Fermeture annuelle


Det borde inte vara ett problem att hitta en lunchkrog i Antibes, men några veckor före jul och nyår passar många restaurangägare på att ta en paus och stänger därför några veckor för att hämta nya krafter. Ett besök på Antibes torsdagsmarknad på Place de Gaulle och upp och ner längs Albert 1er sätter fart på hungerkänslorna men vi fick leta länge efter ett öppet lunchställe i solen.

Angelo stolt servitör ser till att alla trivs på Moulin de L´Ilette.

Till slut fann vi Le Moulin de L’Ilette som ligger lite undanskymd på intill rondellen och parkeringen vid Plage Salis. Restaurangen har servering på baksidan omgärdad av gräsmattor och utan direkt störande trafik. Vi delade på en perfekt tunnbottnad pizza och friture mixte som (till skillnad från i Italien där jag ofta beställer just den rätten) här serveras med klassiska sauce tartare.

Är en plats i solen ovidkommande men för den som ändå vill sitta utomhus är La Civette du Marché (marknaden Provencale) i mitt tycke ett säkert lunchkort. Där spelades förresten delar av filmen En enkel till Antibes in, posters och bilder från inspelningen finns på väggen inne i bistron.

Intilliggande Da Cito med italienskt kök är också ett populärt ställe året runt. Prisvärd menu runt 15 euro och goda musslor.

Mellan Civette och Cito löper rue Sade. Missa inte Absinthe bar (https://www.facebook.com/AbsintheAntibes/) som fredag och lördag bjuder på sing along med outröttliga och skickliga pianister.

På samma gata, aningen dyrare men mycket prisvärd är Le Jardin, som namnet anger med trädgård. (https://www.facebook.com/antibeslejardin/)

Fortsätter man rue Sade kommer man ner till Place National och sneddar man över torget vidare till rue Thuret finner man på nummer 7  legendariska Restaurant Vauban, en av Steiner Östers favoriter. Han började sin karriär på restaurant Edouard VII i Paris (https://www.hoteledouard7-paris.fr/restaurant), träffade fransyskan Regine och återvände med henne till Sverige för att tillsammans under åtskilliga år driva Sveriges äldsta gestgifveri som varit i bruk sedan 1663 (http://www.hoteltanum.se/sv/gästgiveriet ). Bättre restaurangciceron är det svårt att referera till.

Lunchmenu här för 22 euro är verkligen mer än prisvärd, för att inte nämna en femrätters avsmakningsmeny för 48 ( 70 euro inklusive fyra glas vin.)

Svårslaget?

Det skulle i så fall vara Bistrot des Anges i le Cannet. Första fredagen varje månad går krögaren Bruno Oger själv in i bistroköket från sin intilliggande tvåstjärnskrog och bjuder på meny inklusive vin för 56 euro (http://www.bruno-oger.com/fr/le-bistrot-des-anges.html). Ett tips från Arielle, Steiner Östers dotter ( äpplet faller som sagt inte långt från päronträdet) som jag vidarebefordrat till svenskar och norrmän som smackar högljutt vid blotta minnet av ett gastronomiskt äventyr. På tiden att jag själv tar en tur dit.

Bon appétit!

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Fermeture annuelle

  • zvodret iluret

    Hi, Neat post. There is an issue with your website in web explorer, might test this?K IE still is the marketplace leader and a good portion of people will leave out your wonderful writing due to this problem.