Funderar du på att köpa bostad på Rivieran? Här får du tips och råd.


För den som funderar på att köpa bostad på Rivieran finns det mycket man bör känna till innan man slår till. Jag vände mig till Carl Mörner, svensk mäklare i Antibes med kunskap på området. Ställde frågor och fick svar.

Carl Mörner om Carl Mörner

Är 57 år, har bott här de senaste sjutton åren och uppskattar det mer och mer. Framför allt på grund av allt kul man kan ägna sig åt utomhus större delen av året paddla, rida, ro, spela tennis, golf, bada, cykla, promenera och att man lätt tar sig till flera närliggande skidorter under vintersäsongen. Och förstås – för all god mat!
Vilken är den vanligaste frågan du får från spekulanter?
Det är nog vad det kommer att kosta i längden, avgifter, skatter, uthyrning och annat som hör till en bostadsaffär.

Finns det i juridisk mening skillnader mellan att köpa lägenhet och hus?
Processen är likadan i båda fallen, men vid försäljning
av lägenhet beräknas priset per kvadratmeter som mäts noggrant. En villa däremot säljs i sin helhet och ytan mäts inte. Som lägenhetsinnehavare ingår man i en så kallad ”copropriété”, ett samägande som vid möten i samråd med samtliga delägare beslutar om fastighetens drift och underhåll.

Vilka kostnader utöver själva köpeskillingen ska man ha med i beräkningen?
Man måste räkna med en notarieavgift ( idag utgör den 7,2 procent av köpeskillingen). Numera är det ganska vanligt med fullt utrustade kök men i äldre fastigheter förekommer det fortfarande att man får köpa till vitvaror. Man bör därför vara noga med att ta reda på vad som ingår i köpet.

Franska arvsregler skiljer sig från svenska. Vad är de viktigaste att känna till? Franska arvsregler är annorlunda. Om man är skriven i Sverige men äger en lägenhet i Frankrike gäller franska skatteregler för arvet av lägenheten. Man kan i ett testamente hos en notarie meddela att svensk arvslagstiftning skall gälla om man föredrar det. Men det gäller inte skatter utan vem som ärver och vad varje arvtagare har rätt till. Skatten beräknas ändå enligt fransk skattelagstiftning som är mycket tuffare än den svenska.
Framför allt ogifta kan råka illa ut. Om den ena partnern skulle gå bort, går upp till 55 procent bort i skatt. Skatten beräknas på det obelånade värdet. Genom att låna på lägenheten kan man hålla skatten nere helt eller delvis. Gifta makar betalar ingen skatt sinsemellan.

Till barn får man ge bort (eller låta ärva) 100 000 euro per vuxen och barn utan skatt. Vuxen kan ge barn skattebefriad gåva eller som arv upp till 100 000 euro. För gåvor och arv som överstiger hundra tusen upp till 500 000 euro är skatten 20 procent. Därefter är skatten progressiv. Arvsskatten beräknas på bostadens värde minus de lån som är kopplade till bostaden.

Till skillnad från i Sverige ( än så länge) betalar man fastighetsskatt i Frankrike. Hur stor är den?
Det varierar på lite på var man bor, vilken kommun och fastighetens skick. Mellan tummen och pekfingret kan man räkna med cirka 1000€ per år för en trea runt 75 kvadratmeter.

Här betalar också den som hyr taxe habitation, (bostadsskatt). Gäller det även för den som äger en fastighet?  Taxe habitation betalas av den som är bosatt i fastigheten den 1 januari. Den är ungefär lika stor som fastighetsskatten.

Arrenderar man en tomt eller är den friköpt? 
Tomter är i princip alltid friköpta.

I Sverige är vi vana vid budgivning efter öppna visningar. Hur går man till väga här?
Man resonerar med mäklaren om lägenhetens uppskattade värde och vad man är beredd att betala innan man lägger ett bud. Budet är alltid lägre än det annonserade priset. I nästan alla affärer är det bara en budgivare åt gången.

Vilka regler gäller för ombyggnation, renovering och rotavdrag?
I vissa fall krävs bygglov eller bygganmälan. Rotavdrag gäller under förutsättning att byggfirman är godkänd av svenska skattemyndigheten. Det finns några byggfirmor här som redan är godkända, andra kan ansöka om att bli det.
Bygglov och bygganmälan görs till franska myndigheter och/eller ”föreningen” beroende på ombyggnadens omfattning. Man måste vara beredd på att det kan ta tid innan alla papper valsat runt i den franska administrationskvarnen och man får besked.

Hur ser den franska lånemarknaden ut och har man avdragsmöjligheter för ränta?
Ja räntan är avdragsgill i Sverige (för den som är skriven där). Man kan låna upp till 85 procent i en fransk bank till låg ränta, för närvarande mellan 1,5 och 2 procent.
Men man måste amortera av lånet på 15-20 år, så månadsavgiften blir ofta hög.
Det finns flera skandinaviska banker som erbjuder finansiering som liknar svenska bostadslån.

Vad är skillnaden mellan att vara skriven i Sverige eller i Frankrike om man äger sin bostad här?
Är man skriven i Frankrike och säljer sin bostad är det ingen reavinstbeskattning. För pensionärer är skatten på tilläggspensioner noll eller mycket lägre här än i Sverige.

Vilka råd ger du den som står inför bostadsköp i Frankrike?
Lockas inte av enbart låga priser. Precis som i Sverige är bostadens läge en viktig faktor och den som väger tungt vid prissättningen. Det är många olika faktorer att ta hänsyn till, avstånd till flygplatser, affärer, skolor och annat av vikt. Väljer man att köpa bostad i ett eftertraktat område är det också lättare att sälja den dagen det skulle bli aktuellt. Det som kan se väldigt prisvärt ut på nätet kan bli en besvikelse när man väl tittar på plats. Det kan finnas skäl till att en bostad är billig som inte syns på bild som buller, tråkiga omgivningar med mera.

http://www.wretmanestate.com/sv/sok

Spara

Spara

Spara

Spara


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 tankar om “Funderar du på att köpa bostad på Rivieran? Här får du tips och råd.