Ros men sällan ris


Igår råkade jag passera kyrkan Notre Dame de bon Voyage i Cannes. Nedanför kyrktrappan var hela gatan fylld av bröllopsgäster som väntade på att brudparet skulle dyka upp. Utanför kyrkporten hade tärnor, marskalkar och näbbar ställt upp sig och väntade lika ivrigt som alla andra på att ta emot och lyckönska brudparet.

Bröllop kan vara gigantiskt påkostade i Frankrike ( och det här var tydligen i den klassen), då till och med bilen som ska föra bröllopsparet till efterföljande fest mer eller mindre är insvept i tyll och dekorerad med blommor. Inte bara brudparets, varenda kärra i kortegen har en tyllrosett (!) runt radiomasten. Hela kortegeföljet tutar frenetiskt genom stan och bilister som inte alls hör dit fyller gärna i.

Bruket att kasta ris som fertilitetssymbol är här ersatt av rosenblad. Dessa kronblad från rosor låg utanför ett bröllop i Hotel de Ville i Antibes men laddade i en smällkaramell som här i Cannes är det konstgjord ” konfetti”.

Bröllopsgåvor är också ovanliga fick jag veta när jag tidigare i somras blev delaktig i förberedelserna inför ett svenskt par som valt att ha kyrkbröllop här. I stället ställs på framträdande plats i festlokalen en ” boite de mariage”  (http://www.destination-mariage.fr/boite-de-mariage/) som senare under middagen valsar runt bland middagsborden för att samla in pengagåvor. Vid ett bröllop fylldes lådan med 6 500 euro, berättade Charline som varit med och organiserat åtskilliga bröllopsmiddagar varav flertalet med råge överstiger den summan. Det blir i vart fall ett bidrag.

Som en extra minneskrydda från den stora dagen riggas ofta en fotostudio i anslutning till middagsborden, dekorerad med tyll ( förstås) och med rolig rekvisita för gästerna att klä ut sig i.

Visst händer det att det hålls tal till brudparet men inte alls i samma omfattning som vi är vana vid. För när huvudrätten också är avklarad är det dags att skaka ner den och dansa, berättar Charline. Först efter ett antal svängar runt dansgolvet är det dags för bröllopstårtan, strategiskt placerad så att alla kan fotografera brudparet när de tar för sig.

Men som sagt bröllopsceremonier och former varierar här också. För många år sedan var jag med vid en borgerlig vigsel då visserligen bruden var klädd i vacker vit klänning, brudgummen i vit skjorta uppknäppt i halsen och utan slips. Vi trängdes i dörröppningen för att få en glimt av vigseln men hade svårt att höra för längre bak stod resten av bröllopsgästerna och pratade högt och ljudligt som under vilken rökpaus som helst.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Ros men sällan ris

  • zvodretiluret

    Hey There. I discovered your weblog using msn. That is an extremely smartly written article. I will be sure to bookmark it and come back to learn more of your useful info. Thank you for the post. I’ll certainly return.